Renovera badrum i Borlänge - ROT-avdrag?

Renovera badrum i Dalarnas län - ROT-avdragsgillt?

Hur fungerar egentligen ROT-avdraget? Vilka krav är det vid användning av avdraget i samband med en badrumsrenovering? Är det några specifika regler i Dalarnas län? Dessa frågor och många andra är det flera bostadsägare som fungerar på inför sin renovering. Vi kommer att beskriva kraven och hur allting fungerar i den här artikeln. När du fått en förståelse för ROT-avdraget så rekommenderar vi dig att även klicka dig vidare och läsa om hur en badrumsrenovering fungerar.

ROT-avdraget för badrumsrenoveringar – Hur fungerar det?

Du som privatperson har möjligheten att använda ROT när du utför en badrumsrenovering i Borlänge. Du använder ROT-avdraget genom att företaget som genomfört renoveringen gör en reduktion på arbetskostnaden på din faktura (upp till 30 procent på arbetskostnaden). När du betalt fakturan så begär vi ut en utbetalning från Skatteverket. Om skatteverket godkänner utbetalningen så fylls beloppet in i din inkomstdeklaration. Innan du anlitar ett badrumsföretag i Dalarnas län så är det viktigt att du har betalt tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda ROT-avdraget.

ROT-avdraget gäller endast för arbetskostnaden vid renoveringen

Rotavdraget gäller till alla som äger hus, fritidshus eller bostadsrätt. De har rättigheterna att dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden. De/du kan utnyttja max 50 000 kronor per år i ROT-avdrag (gäller inte specifikt en badrumsrenovering).
Det är arbetskostnad för en renovering som är avdragsgillt och detta gäller för alla typer av badrumsrenoveringar. Det är alltså arbetskostnaden som man får använda ROT-avdraget på och inte materialet eller något annat.

Krav för att få ROT-avdraget vid badrumsrenovering

Du som planerar att göra en badrumsrenovering får använda ROT-avdraget om du äger huset, fritidshuset eller bostadsrätten där tjänsten ska utföras. Det är dock några villkor som du måste uppnå få ta del av ROT-avdraget. Nedan finns baskraven som Skatteverket kräver: Du får använda ROT-avdraget om du äger huset, fritidshuset eller bostadsrätten där badrumsrenoveringen ska utföras. Det är dock några regler / villkor som du måste uppnå få ta del av ROT-avdraget vid din badrumsrenovering. Läs kraven som Skatteverket kräver innan du anlitar en badrumsfirma:

  • Köparen måste uppge korrekta uppgifter till badrumsföretaget som utför renoveringen
  • Du måste ha fyllt minst 18 år
  • Du är bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att få använda ROT-avdraget (fråga Skatteverket hur mycket du får utnyttja)
  • Utföraren måste ha F-skatt 
  • För att få utnyttja ROT-avdraget så måste du helt eller delvis bo i bostaden där badrumsrenoveringen utförs

Övrig information om ROT-avdraget

Vi svarar mer än gärna på dina frågor och funderingar kring ROT- avdraget för en badrumsrenovering i Borlänge. Vill du dock ha svar på din specifika inkomstdeklaration eller hur mycket du får använda i rot, så rekommenderar vid dig att vända dig till Skatteverket.